بعد رفتنت عزیزم بس که تنهایی کشیدم

قامتم خمیده از بس عشقتو به دوش کشیدم ادامه مطلب...


تاریخ : | 3:44 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر

 

 

نصر نیوز: وزیر امور خارجه ایران گفت: بیش از 40 درصد از مردم ایران به زبان ترکی سخن می گویند.به گزارش نصر نیوز به نقل از وب سایت رسمی سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه، علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران در در دیدار خود از آنکارا اظهار داشت: ایران و ترکیه با داشتن مشترکات بسیار دو کشور برادر بشمار می‌روند. بیش از 40 درصد از مردم ایران به زبان ترکی سخن می گویند.

این دو ملت در طول 400 سال گذشته هیچ تقابل مرزی با یکدیگر نداشته‌اند. کمتر می‌توان دو ملتی را یافت که در این حد دارای اشتراکات باشند.

وزیر امور خارجه ایران با اشاره به روابط سیاسی خوب تهران ـ آنکارا و رایزنی‌های مستمر درخصوص تحولات منطقه، اظهار داشت: ایران و ترکیه می‌توانند به گونه‌ای همکاری کنند که محور و مرکز صلح و ثبات در منطقه باشند.

عبدالله گل رئیس‌جمهوری ترکیه نیز ضمن بحضور پذیرفتن علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران گفت: ترکیه خانه شما و ایران خانه ماست.

عبدالله گل افزود: توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه موجب خرسندی دو کشور است، در سال‌های اخیر حجم تجاری دو کشور افزایش یافته است که این مایه امیدواری است.

رئیس‌جمهوری ترکیه افزود: هدف رساندن روابط تجاری دو کشور به سطح 30 میلیارد دلار است و دیدگاه ما متنوع کردن مبادلات و در هم آمیختن اقتصاد فی مابین است.

40% بالغ بر بیش از 30 ملیون نفر از مردم ایران را شامل میشود




تاریخ : | 2:30 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر

دانشمندان و محققان فرزانه ...! اعتقاد دارند که ترکها زبانشون پهلوی بوده و بعد از حمله مغولها تورک شده اند یعنی عزیزان مغول ما از چین تا اروپای غربی دستشون بود فقط تونستند آذربایجان فلک زده رو تورک بکنند محض اطلاع فرزانگان عزیز این مطلب رو کمی بنیادی تر شروع می کنیم

( تمامی مطالب نوشته شده با ذکر منبع بوده و قابل پیگیری است)

طبق تقسیم بندی متخصصان زبان شناس، کل زبانهای دنیا در سه شاخه تقسیم بندی می شوند (زبان ترکی و لهجه های آن –دکتر جواد هیئت ص 25)

1-   زبانهای التصاقی که تمام زبانهای مربوط به خانواده  ترکی در این شاخه قرار دارند

2-   زبانهای تحلیلی: مثل زبان عربی(... فارسی هم در این شاخه قرار می گیرد)

3-   زبانهای هجایی : مثل زبان چینی

 

حال باتوجه به این تقسیم بندی و با توجه به اسناد تاریخی و علمی به بررسی نوع زبان اقوام ساکن در آذربایجان می پردازیم:

طبق تحقیقات هومئل زبانهای ایلام و سومر از یک پایه و جزو زبانهای اورال –آلتایی (التصاقی ) می باشد(سیری در تاریخ زبان و لهجه های ترکی –جواد هیئت-ص21)

زبانهای هوری و لولوبی نیز نه تحلیلی بوده نه هجایی  بلکه جزو زبانهای التصاقی می باشند( تاریخ ماد- دیاکونوف-ص101)

همچنین طبق نظریه ماراک دئمیکین زبان کاسسی ها، ایلامی ها ، قوتتی ها، مادها و ماننا ها نیز التصاقی بوده

زبانهای قوتتی و لولوبی ها همانند بوده و با زبانهای اورارتو و هوری خویشاوند می باشد. ( تاریخ ماد- دیاکونوف-ص99)

همچنین اپرت باستان شناس  فرانسوی نیز بر آلتائیک بودن زبان مادها اشاره می کند. در جایی دیگر دیاکونوف می نویسد زبان اشکانیان نیز همانند زبان مادها و از خانواده ی زبانهای التصاقی بوده که در صورت مقایسه تحقیقات اپرت و دیاکونوف می توان به ترک بودن اشکانیان نیز پی برد. بدین ترتیب است که از 7000سال تا 2500 سال قبل یعنی مدت 4500 سال بطور مطلق در منطقه جغرافیایی آذربایجانتنها و تنها اقوام التصاقی زبان (تورک) زندگی و حکومت کرده اند.در زمان هخامنشیان آذربایجان در مقابل آریایی ها سرفرود نیاورده و تا سرنگونی این حکومت تمام فرهنگ و آداب و سنن خود را حفظ کرده و در تایید گفته بالا می توان به کشته شدن کوروش شاه هخامنشیان توسط ملکه آذربایجان (تومروس ) اشاره کرد (تاریخ دیرین ترکان ایران- ص 637)

در زمان سلوکیان نیز کل آذربایجان مستقل از حکومت سلوکیان بوده و اسکندر نتوانست آذربایجان را به تصرف درآورد.(اشکانیان – دیاکونوف ص8)

در این مورد استرابو جغرافیدان یونانی می نویسد: در زمان حمله اسکندر سرداری بنام آتوروپات آذربایجان را از چنگ اندازی اسکندر محفوظ نگه داشت(تاریخ ارومیه- احمد کاویانپور ص 55و54)

در زمان ساسانیان نیز آذربایجان مستقل بوده و حتی بعد از شاپور دوم ساسانیان با هیتی ها (هیاطله) پیمان اتحاد بستند تا در شمالغرب با روم بجنگند(تاریخ اجتماعی ایران – مرتضی راوندی ص 616-611). بعد از اسلام نیز ترکان اغوز که شمشیر اسلام نامیده می شده اند، در آذربایجان حکومت قدرتمندی بنا کرده و با ملازگرد مبارزه کرده و توسط آلپ ارسلان ضربه سنگینی به آنها وارد آوردند. بعد از اغوزها نیز حکومتهایی که در آذربایجان و گاهی در مناطقی از ایران حکومت می کرده اند. از جمله غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان، اتابکان، تاتارها، آق قویونلوها، قره قویونلوها، صفویان، افشاریان و قاجارها تماما تورک ( یعنی التصاقی زبان )بوده اند.

در مورد ترکی بودن زبان مردم آذربایجان  اسناد و مدارک بسیاری موجود است مثلا دیونیوس پریگت جغرافی نگار و شاعر یونانی سده ی چهار میلادی ترک زبانان را ساکن اصلی این منطقه میداند و نیز محمد عوفی در ذکر خلافت عمربن عبدالعزیز که از سال 99تا 101 هجری ادامه داشت، از قیام بیست هزار ترک آذربایجانی سخن می گوید.

همچنین اخبار موثّق عبیدبن شریعه جرهومی که شخص معمّر و محترم در دربار اموی بوده در حضور معاویه سخن می گوید: آذربایجان از سرزمین ترکان بوده و این خبر را طبری و به نقل از بلعمی و حمزه اصفهانی و ابن اثیر در کتابهای بلعمی، تاریخ طبری، تاریخ پیامبران و الکامل گزارش کرده اند که از متون معتبر اسلامی بشمار می آیند.

از دیگر محققانی که آذربایجان را بعنوان سرزمین ترکها نام می برند میتوان: ژ.اوپر ، هومئل ، ا.م.محمداوف ، ت. حاجی یف، گ. ملیکشویلی، ع. دمیرچی زاده، تیمور پیرهاشمی ، یامپولسکی ، ی.ک. یوسف اوف ، یومینوس، وروشل گوگازیان، زکی ولید دوغان ، پروفسور زهتابی و ..... نام برد.

در این میان بهتر است به نظر یامپولسکی نیز اشاره کرد که می گوید: ترکها در اطراف دریاچه اورمیه زندگی می کنند و آشوریها آنها را توروک( یامون توروک به معنی ترکهای نیرومند) نام برده اند. و در سنگ نوشته های اورارتویی هم سخن از قومی بنام توریخی رفته که در آذربایجان می زیستند.( اوایل هزاره ی قبل از میلاد ) و می گوید توروکها یا توریخی ها همان ترکها هستند.

بهرحال ترک بودن ملت آذربایجان از هزاران سال قبل بر همه کس مسلّم است جز کوردلان (؟)




تاریخ : | 4:34 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر


اوُیما هر زولفو قارا، سئوگیلی جـانـانـه، کـونـول

بـو وفـاسیـزلـر ائـدرلـر سنـی دیـوانـه، کـونــول

ممکن اودوقجا چالیش، یانمایاسان عشق اودونا

شمع دن گورنه چکیر هر گئجـه پـروانـه، کـونـول

سـن هلـه عشـق کمنـدینـده اسیـر اولمـامیســان

اوُیما مجنون کیمی هر زولفِ پریشـانـه، کـونـول

گولده اولسایدی وفا، خار ایله یـار اولمـازایـدی

بولبولون آهی یاییلمازدی گولـوستـانـه، کـونـول

آشنـا اولمـاق عبـث دیـر بــو پــری چهــره لــره

یئنه بیر گون اولاجـاقـلار سنـه بیگـانـه، کـونـول

سئودیگین اولسا زولیخایِ زمان، سـن یـوسیـف

مکر ائدیب سالدیراجاقدیر سنی زندانه، کونـول

واحدین عومرو بوتون نازلی گوزه للـرلـه کئچیـب

بو حقیقت سوزو ظـن ائیلـه مـه افسـانـه، کـونـول




تاریخ : | 7:12 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر

ندارم

آســوده منـــم کـــه خـــر نـــدارم

از آب و علــــف خبــــر نــــدارم

دونیــا ده یــه بیـر – بیـــره ســـراپـــا

میـن حشـر اولا شـورش ایلـه بـرپــا

ســرتــاســر ا گــر داغیــلا دونیـــا

تـا?ثیـر ائلــه مــز منــه هئــچ اصــلا

آســوده منـــم کـــه خـــر نـــدارم

از آب و علــــف خبــــر نــــدارم

ملّــت بــاتــا یــوز غــم و مــلالــه ادامه مطلب...


تاریخ : | 6:39 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر


چوروتدوک، عؤمروموزو بی وفالار عشقینده

بو نازلی، غمزه ساتان، مه لقالار عشقینده

صداقت ایله وفا عالمینده جان قویدوق

وفادن ال گؤتورن، آشنالار عشقینده

خیال وصل ایله زنجیر ظلمه باغلاندیق

رقیبه ناز ائله ین دلگشالار عشقینده

بوکولدو بئل، باش آغاردی، قوجالتدی غصّه بیزی

بو سرو بویلو، بو زلفِ قرالار عشقینده

بیزیم نوایه گلن، نئی دن! عشقمیز چوخدر

بیز ایندی ده، گزیریک بینوالار عشقینده

بلای عشقله هر جؤره دؤزموشوک واحد

بو داش اوره کلی اولان دلربالار عشقینده




تاریخ : | 5:41 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر

خبرگزاری پارسینه که نشانی آن ذیلا خواهدآمددرخبری باعنوان شگفتی های زبان ترکی آورده است :

 

اندامها در زبان ترکی بر اساس یک حرف واحد نام گذاری شده اند :

دیل(زبان) دوداق(لب) داماق(کام) دیش(دندان) دیمدیک(منقار) همگی باحرف دال شروع میشوند


هر اندامی که از بدن خارج شده با حرف ق شروع میشود
قیچ( پا) قول(دست) قاناد( بال) قویروق(دم) قارون(شکم) قولاق(گوش)


اندامهای چشم با گاف شروع می شوند
گوز(چشم) گاش(ابرو) گیله( عنبیه) گیپریک(مژه)


از بالای سر تا کمر با ب شروع میشوند
باش(سر) بوینوز( شاخ) بویون(گردن) بئل (کمر)بوخون(پشت) بورک(قلوه)باغارساق (روده)

شاید حتی بورک(کلاه) و باشماق(کفش) که در هر دو سوی بدن ما را میوشانند از روی انتخاب بوده و یا هر اندام تیز با زاویه بدن مثل دیرناق(ناخن)دیز(زانو) دیرسک(آرنج) دابان(پاشنه) که با د شروع شده اند.

 




تاریخ : | 6:27 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر
رشید بهبودف در نقش عسگر
رشید بهبودف در نقش عسگر

"آرشین مال آلان" از جمله جذاب ترین داستان های فرهنگ آذربایجانی است که در سال 1910 میلادی توسط اوزیر حاج بایف (Uzeyir Hajibeyov) موسیقیدان شهیر آذری بصورت اپرای کوچک (Operetta) تهیه شد. این اپرا آنقدر مورد توجه علاقمندان به فرهنگ و هنر آذربایجان قرار گرفت که امروزه نیز به مناسبت های مختلف کماکان شاهد اجراهای مختلف از آن هستیم.

هر چند اصطلاح "آرشین مال آلان" را The Cloth Peddler به معنای دستفروش پارچه ترجمه کرده اند، اما جا دارد اشاره کنیم که آرشین (Arshin) واحد قدیمی اندازه گیری طول در روسیه بوده که تقریبآ معادل 71 سانتیمتر است و "مال آلان" به معنای کسی است که جنسی - یا همان مالی - را خریداری می کند و ترکیب "آرشین مال آلان" بیشتر به مفهوم افرادی است که پارچه را بصورت متری خریداری می کنند.

audio file آرشین مال آلان - قسمتی از مقدمه

بر اساس این داستان پنج نسخه فیلم (یکی از آنها در تهران و به زبان فارسی) تهیه شده است. نسخه های اول و دوم این اثر در سالهای 1916 و 1917 قبل از انقلاب بلشویک ها و پایه گذاری اتحاد جماهیر شوروی تهیه شد. چند ماه پس از نمایش اولین نسخه این فیلم، ترجمه آن در کشورهایی مانند روسیه، ارمنستان، یونان، ایران، انگلستان، فرانسه، ازبکستان و تاجیکستان نیز به نمایش در آمد.

نسخه سوم فیلم به دستور استالین تهیه شد
نسخه سوم فیلم، در زمان حکومت شوروی سابق و جنگ جهانی دوم تهیه شد که به اعتقاد همه دست اندرکاران هنری، با وجود آنکه بصورت سیاه و سفید تهیه شده است، موفق ترین نسخه این فیلم موزیکال شناخته شده است. کارگردانی این فیلم را رضا طهماسیب (Reza Tahmasib) و نیکولای لشنکو (Nikolai Leshenko) بر عهده داشتند.


صحنه ای از نسخه سال 1965

رشید بهبودف (Rashid Behbudov خواننده بزرگ آذری) در این فیلم نقش "عسگر" که یک تاجر ثروتمند است را بازی می کند که برخلاف رسم روزگار می خواهد همسر آینده اش را خود انتخاب کند؛ بنابراین با مشکلات مربوطه دست به گریبان می شود. عسگر که دارای عقاید روشنفکرانه و مدرن است به توصیه دوست خود (سلیمان) تغییر قیافه داده خود را بصورت یک پارچه فروش دوره گرد در می آورد تا به این روش بتواند با فروش پارچه به زنان، همسر مورد علاقه خود را پیدا کند و ....

(بسیاری معتقد هستند که موزیکال "آرشین مال آلان" نگاهی انتقادی و طنز گونه به برخی آداب و رسوم اجتماعی قدیم دارد که باعث بوجود آمدن محدودیت در فعالیت اجتماعی زنان و یا برقراری ارتباطات اجتماعی میان زن و مرد می شود. حاج بایف پیش از این در "لیلی و مجنون" (1908) که منجر به تهیه دو فیلم موزیکال دیگر شد نیز چنین تجربه ای را کرده بود.)


audio file آرشین مال آلان - دخترها


Niyazi , 1912-1984
در رابطه با نسخه سوم ذکر این نکته نیز لازم است که

ادامه مطلب...


تاریخ : | 9:49 صبح | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر

 

حافظ شیرازی

اگر آن ترک شیرازی بدست آرد دل ما را

به خال هندویش بخشم سمرقند و بخارا را

صائب تبریزی

اگر آن ترک شیرازی بدست آرد دل ما را

به خال هندویش بخشم سر و دست و تن و پا را

هر آن کس چیز می بخشد، ز مال خویش می بخشد

نه چون حافظ که می بخشد سمرقند و بخارا را

شهریار

اگر آن ترک شیرازی بدست آرد دل ما را

به خال هندویش بخشم تمام روح و اجزا را

هر آن کس چیز می بخشد، بسان مرد می بخشد

نه چون صائب که می بخشد سر و دست و تن و پا را

سر و دست و تن و پا را به خاک گور می بخشند

نه بر آن ترک شیرازی که برده جمله دلها را




تاریخ : | 7:45 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر

 

تاج محل

ترجمه و تنظیم : مهدی جمالی

Emil: Atila_karaim@Yahoo.com

   تاج محل در ناحیه واقع در هند شمالی است که یکی از زیبا ترین بناهای موجود در جهان می باشد این بنا توسط امپراتور مغول "شاه جهان"  برای همسرش "ممتاز محل" ساخته شده است تا در آنجا مدفون گردد تاریخ شروع ساخت این بنا در سال 1631 میلادی بوده است و خود امپراتور نیز در آنجا بعداز وفات در سال 1666 میلادی دفن شده است.سنگفرش ورودی این بنای زیبا با ماسه سنگ قرمز فرش شده است که با ورود از دروازه ورودی آن وارد باغی زیبا می شویم که جوی های زیبایی از میان درختان سرو به شکل دلربایی عبور می کنند در قسمت پایانی این جریان آب روح انگیز "تاج محل" بر روی یک تراس مرمری ایستاده است این شاهکار هنر معماری گنبددار، که به شکل مربع است در هر ضلع تراس آن یک مناره باریک گنبد زیبای آن را محاط کرده است.

 مقبره امپراتور و همسرش یک تالار هشت ضلعی گنبددار است که دیوارهای آن به شکل بسیار زیبایی با سنگ های مرمر که هنرمندانه حکاکی شده اند تزئین شده است.

  معمار بزرگ این شاهکار معماری" استاد عیسی" معمار ترک می باشد و ساخت بنا و تزئین آن با بکار گیری بیش از 20 هزار مرد، از سال 1632 تا 1650 طول کشیده است. سازندگان این بنای معظم شامل صنعتگران ترک در آناتولی و آذربایجان و طلا کاران از تبریز به سرپرستی طلاکار فرانسوی "آستین دی بورد دوکس" بوده اند




تاریخ : | 6:30 عصر | نویسنده : جانم فدای رهبر | نظر